bookmark 1 föreställning style1 Ort date_range 10 maj 2024

Rosa bubblor

En trevlig metod i ruralmetodens tecken.

Enligt EU får som bekant endast champagne tillverkad i Champagne kallas för champagne.
Så fort vi rör oss utanför regionens gränser är vi hänvisade till ”mousserande vin”.
Imagefaktorn är självklart inte lika hög.
Men på senare år har dykt upp en typ av mousserande viner med tillägget ”Methode Rurale”.
Och vilka Nadja Karlsson slutit till sitt hjärta. Inte bara för att de finns i rosa, utan för att de även faller under beteckningen ”naturvin”, det vill säga vin utan tillsatser.

Det är nya jäsningsmetoder som ligger bakom fenomenet – något som dock är en sanning med modifikation eftersom ett annat namn på samma tillverkningsprocess är ”Methode Ancestrale”, med andra ord den gamla, ursprungliga metoden.

Vad denna innebär berättar Nadja mer om mellan flaskorna hon ställer fram. Några består av äkta vara från Champagne, några har sitt ursprung bara några mil hitom gränsen till Champagne, en och annan är från diametralt motsatta sidan av världen.

Nadja Karlsson har i över tjugo års tid föreläst och undervisat professionellt om Mat & Dryck. Nadjas introduktioner till de provningar hon håller i på Spritmuseum har liknats vid en blandning av nobelföreläsning och ståupp.

Välkomna!

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla