bookmark 0 shows style1 City date_range Inga föreställningar

Varje tugga är en tanke; 800 år av svensk matkultur.

Richard Tellström är docent i måltidskunskap och kommenterar flitigt i TV- och radio både samtidens mattrender och traditioner. Han har skrivit manus och medverkat i TV-program såsom ”Landet Brunsås” och den prisbelönta serien Historieätarna.

Föreläsning;
Varje dag genom hela livet väljer du noggrant vad du vill äta och vad du avstår från. Det är en daglig ritual, ett sätt att bekräfta kulturell tillhörighet.
Richard Tellström föreläser om svensk mathistoria från medeltiden till idag. Utgångspunkten är hans nya bok ”Varje tugga är en tanke; Svensk matkultur under 800 år”, det första mathistoriska översiktsverket i Sverige. I det lyfts våra ideal fram som pådrivande för det vi äter. För inget livsmedelsval görs bara för att något är gott. Häst, säl, kirskål är ätbart men de flesta tvekar. Inte av smakskäl utan för att det just inte uppfattas som vare sig vardags- eller festmat. Så har människan gjort genom historien med den skillnaden att livsmedelsvalen är fler i vår tid än förr. 
Men ”varje tugga är en tanke”.

3-rätters middag med Rickard Tellström.
Tillsammans med Richard har Slottsrestaurangen skapat en trerätters meny med inspiration av vår svenska mathistoria, byggd på råvaror i säsong från våra producenter i närområdet.

Då detta är en speciell middag med historiskt tema har vi begränsade möjligheter att anpassa efter kostpreferenser!
Ni kommer att få sitta i blandade sällskap med servering bordsvis.

Önskar ni sitta tillsammans med en annan bokning måste detta meddelas i förväg till: slottsrestaurangen@postgatan.nu
Har ni frågor om allergener kontakta restaurangen på ovan e-postadress.

Vi äter gott tillsammans och Richard berättar om meny och råvaror.
Meny:

Första servering
Kryddinkokt strömming
Kycklingaladåb med valnöt och russin
Inbakad torskpaté
Rökt fårfiol
Ägghalvor
Rågbröd
Knäckebröd
Smör
Lagrad prästost

Andra servering
Hjortstek med starkpeppar
Smörstekt majrova med timjan
Sås med rödvin & fikon
Krämig hirs med mandel
Vinbärsmos

Dessert
Klenäter med äpple och salvia
Äggost
Syltade körsbär

Middagen serveras efter föreläsningen kl. 19.30, begränsat antal platser. (Dryck tillkommer och betalas på plats)

18.00 Föreläsning i Gröna salen
19.30 Trerätters middag i Slottsrestaurangen

Årskort gäller ej.
Biljetter återköps ej.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla