bookmark 1 show style1 City date_range 9 August 2024

Ett resandefölje

Följ med på ett färgstarkt möte mellan resandes och fastboendes musiktraditioner. Elias Akselsen, Jenny Gustafsson och Jonathan Larsson bjuder på en föreställning med utgångspunkt ifrån ett gammalt fotografi.

Konserten tar utgångspunkt i ett foto från 1910. Fotot föreställer ett norskt resandefölje med tre spelmän och en trumslagare, taget på Tånga hed inte långt från Ornunga. Med de resande spreds låtar och visor liksom nyheter, handelsvaror och hantverksskicklighet. I trakter med rika spelmanstraditioner var musikaliska utbyten en självklarhet. 

Under konserten som omgärdas av rika berättelser väcks det gamla fotot till liv på en bioduk. Här möter resandetraditionens sånger västsvenskt låtspel i livfullt samspel.

Elias Akselsen är en sångare från resandetraditionen som rört sig i både Sverige och Norge. Med sin karaktäristiska röst lämnar han ingen oberörd och beskrivs som Norges främsta förmedlare av resandefolkets sångtraditioner. Akselsen har ett långvarigt och centralt konstnärskap bakom sig och är fortfarande en vital del av norskt musikliv. 

Jenny Gustafsson är riksspelman på västgötalåtar och står för ett både traditionsmedvetet och personligt uttryck. Jenny har gjort ett stort dokumentations- och insamlingsarbete av västgötska låttraditioner och är starkt engagerad i att förmedla dessa till andra. I temperamentsfullt och lyriskt samspel med dragspelaren Jonathan Larsson, ger trion en konsert med musik som visar på gemensamma nämnare från två olika traditioner, samtidigt som det gamla svartvita fotot väcks till liv.

Malin Erixon är regissör och animatör med en rad produktioner och utmärkelser bakom sig. I projektet Ett resandefölje har hon stått för animation och grafisk formgivning av fotot som följer oss genom hela konserten.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla