bookmark 1 show style1 City date_range 5 December 2024

Teatergästspel: Hitta hem

Stöveltramp och dagliga visitationer. Att slåss för ett par decimeter golvyta i en överfull barack. Att hyra ut en luskam mot några smulor bröd. ”Du behöver inte berätta att du är judinna.” Orden har följt Gisela Nilsson genom livet. Vad var hennes mamma rädd för? De bodde ju i Sverige.

Kritikerhyllade publiksuccén Hitta hem är berättelsen om Gisela Nilssons mammas resa från Budapest till lägret Bergen Belsen och sedan vidare till Sverige. Men Gisela låter också publiken få ta del av hennes egen inre resa. En resa för att förstå sitt judiska arv och konfrontera smärtan det inneburit att följa i hennes mammas fotspår. Och att öppna dörren för att blottlägga den främlingsfientlighet som fortfarande hotar idag.

Teater Västernorrlands skådespelare Gisela Nilsson har dramatiserat sin mammas vittnesmål från deportationen 1944 till koncentrationslägret. Hitta hem tar oss genom lager av förtvivlan, hopplöshet och omänsklighet. Det nattsvarta blandas med en intensiv beslutskraft att överleva. Men pjäsen handlar lika mycket om styrka där Giselas berättelse kantas av både värme och humor liksom modet att våga berätta. Sällan har en föreställning känts så aktuell och angelägen.

Manus & skådespelare: Gisela Nilsson
Dramaturg: Alexandra Loonin
Regi: Olle Törnqvist
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson
Maskdesign: Sari Nuttunen
Ljusdesign: Magnus Stolpe
Musikkomposition och ljuddesign: Adam Hagstrand

Ett samarrangemang mellan Dalateatern och Riksteatern Falun.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla