bookmark 1 föreställning style1 Ort date_range 11 maj 2024

Stenhammarkvartetten & Henrik Löwenmark

Stråkkvartettfestival, konsert 1
En konsert i tre delar, tid inkl pauser ca 3 h
1. Pianomusik av Anton Reicha presenteras och framförs av Henrik Löwenmark
PAUS med servering
2. Stråkkvartett
Tjajkovskij: Andante cantabile ur stråkkvartett nr 1 D-Dur
Smetana: Stråkkvartett nr 2 d-moll
PAUS med servering
3. Anton Reicha: Pianokvintett

Kompositören Anton Reicha var god vän med Beethoven och Haydn och lärare till Berlioz, Liszt and Franck, men hans egen musik har hamnat helt i skymundan. Henrik Löwenmark hör till dem som länge och envetet försökt ändra på detta, och får numera räknas som en av världens främsta experter på Reichas pianomusik. Intresset började redan på 1980-talet, och 1999 började Henrik att samla all pianomusik av Reicha som inte hade publicerats i moderna utgåvor. 2006 avslutade han sin masteruppsats The Piano Music of Anton Reicha vid Göteborgs universitet, och sedan 2016 ägnar han sig åt mastodontprojektet att spela in Reichas samtliga bevarade pianoverk för Toccata Classics – en utgivning som för närvarande uppgår till fem volymer.

Stenhammarkvartetten har spelat tillsammans i drygt 20 år och betraktas som en av Skandinaviens främsta stråkkvartetter. Wilhelm Stenhammars verk, såväl som annan svensk musik, är självklart central i ensemblens repertoar. Stort fokus ligger också på wienklassicism och samtida musik. Kvartetten beställer kontinuerligt verk av svenska tonsättare och har även blivit tillägnade och uruppfört verk skrivna av tonsättare från USA, Storbritannien, Finland och Norge. Kvartetten har spelat in ett fyrtiotal verk för Sveriges Radio P2 och deras skivinspelningar har rosats av kritiker i såväl svensk som internationell press.

Henrik Löwenmark, piano
Peter Olofsson, violin
Per Öman, violin
Tony Bauer, viola
Mats Olofsson, cello

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla