bookmark 0 shows style1 City date_range Inga föreställningar

Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet

Tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvist har kallats en av Europas främsta jazzmusiker, vars personliga spelstil gör ho­nom lika lätt att känna igen som storheter som Jan Garbarek, Sonny  Rollins och Stan Getz. I mer än 30 år har Almqvist varit framgångsrik frilansande musiker med  egna grupper eller som medlem i olika konstellationer, han har turnerat över hela världen och  spelat in en ansenlig mängd skivor både i eget och under andras namn. 

Karl-Martin Almqvist har vid flera tillfällen samarbetat med sydafrikanska jazzmusiker, däribland pianisten Nduduzo Makhatini. Tillsammans spelade de in Nduduzos dubbelalbum ”Listening to the Ground” 2014, ett album som haft stor betydelse framförallt för yngre generationer musiker i Sydafrika. På denna inspelning medverkar också norske basisten Magne Thormodsæter och sydafrikanska trumslagaren Ayanda  Sikade. Drömmen om att ta ”kärnkvartetten” från ”Listening to the ground”-  plattan till Sverige har länge förföljt Karl-Martin Almqvist och detta blev till slut verklighet sommaren 2022 då kvartetten framträdde på  Ystad International Jazz Festival. Konserten blev en succé och ”Karl-Martin Almqvist Ababhemu  Quartet” hade sett dagens ljus. Dagarna efter konserten i Ystad spelades en platta in.  

Musiken som ”Ababhemu Quartet” spelar är till största delen skriven av Karl-Martin själv och ges ut på den amerikanska etiketten Ropeadope. . 

Nduduzo Makhathini är en pianist av högsta rang, han är signad och ger ut plattor  på legendarisk BlueNote och turnerar över hela världen, framförallt med sin trio. Nduduzo är också en  dedikerad pedagog, han har lett musikavdelningen på Fort Hare University men har efter en  doktorsexamen börjat som musikolog på University of KwaZulu Natal i Durban. 

Magne Thormodsæter kan man höra i grupper som Hildegunn Øiseth Quartet, Svein Olav Herstad  trio, Frøydis Grorud kvartett och Eivind Austad trio. Magne är också musikalisk ledare för Bergen Big Band. Magne har i många år skrivit och arrangerat för mindre och större ensembler i eget  namn. 

Ayanda Sikade är en  av de mest inflytelserika trumslagarna i sin generation i Sydafrika. Han har spelat med Nduduzo  sedan de båda studerade tillsammans på jazzlinjen på University of KwaZulu Natal. Ayanda har också spelat in ett par album i eget namn. Han är också internationellt verksam i bl a kvartetten ”The  Rainmakers” baserad i Schweiz.

 Nduduzo Makhathini pianoMagne Thormodsæter basAyanda Sikade trummorKarl-Martin Almqvist saxofoner

-------

Välkommen till Fasching!

 

DÖRRAR ÖPPNAR 18:00 KONSERTSTART 20:00

 

Vänligen inta era bordsplatser senast 30 min från öppning. Därefter släpps reservationen.

Åldersgräns: se konsertsida på fasching.se

 

 

Köp till vår särskilt komponerade 2-rättersmeny med utvalda råvaror passande för säsongen samtidigt som du köper dina biljetter i vår webshop och spara minst 10%. Den rabatterade menyn är enbart tillgänglig för förhandsbeställningar men rätterna går självklart att köpa under ditt besök på Fasching.

 

Köpta biljetter återlöses ej! Distansavtalslagens regler om ångerrätt gäller inte vid köp av evenemangsbiljetter.

 

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla