bookmark 1 show style1 City date_range 5 May 2024

Föreläsning: Om krigssjukhusen på Gotland

Arne Lundberg, som arbetat som docent i ortopedi vid Karolinska Institutet, Stockholm, och varit överläkare i ortopedi vid Visby lasarett, berättar om de gamla krigssjukhusen i Lärbro och Roma. 

Krigssjukhuset i Roma var avsett för omkring 30 skadade, och tog bland annat emot de sårade besättningsmännen från den tyska minläggningskryssaren Albatross 1915.
Lärbro krigssjukhus, som skulle bli det största och modernaste av samtliga i Sverige, började byggas 1939 och stod färdigt 1942. Krigssjukhuset tog bland annat emot flyktingströmmar från Baltikum och koncentrationslägerfångar.

"Att begrava unga döda utan närvaro av anhöriga eller militära hedersbetygelser som tidigare varit normen, var en påfrestning", skriver Arne Lundberg  i Gotländskt Arkiv, Bot & bättring.

Bild: Roma krigssjukhus Foto Bruzelius ur Waldemar Falcks bildarkiv.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla