bookmark 1 show style1 City date_range 30 September 2023

Kronbruden - Teaterföreningen

Operan är en del av Kulturdagarna som pågår helgen 28-30/9 i Kulturhuset!


Ture Rangströms opera Kronbruden är baserad på August Strindbergs drama med samma namn. En svensk Romeo och Julia-saga som inleds en sommar på fäboden.

 

Kersti träffar Mats en sommar när hon arbetar ensam på fäboden. De blir djupt förälskade och vill gifta sig, men deras familjer tål inte varandra. Mats är son till den rika mjölnaren som äger byns kvarn vid forsen. Kersti är bara en enkel soldatdotter.

Familjerna håller råd i kvarnkammaren och kommer överens om att försonas. Det unga paret får gifta sig, på villkor att Kersti är oskuld. Endast en jungfru får bära byns ståtliga krona och stå vid altaret som kronbrud.

Det ingen vet är att Kersti och Mats har ett barn, fött i lönndom med hjälp av Jordemor. När Kerstis mamma anar oråd svär Kersti vid Forskarlen, det vill säga Näcken, att hon är jungfru. Men svära vid de övernaturliga gör man inte ostraffat och snart sätts onda krafter i rörelse ...

Strindberg och Rangström
August Strindberg skrev dramat Kronbruden 1901. En svensk Romeo och Julia-saga med inslag av nordisk folktro, där en kärleksrelation slutar i tragik på grund av hederskultur och sociala konventioner.

Han hade redan från början i åtanke att pjäsen kunde göras som opera och hade flera olika kompositörer i åtanke. Slutligen blev det Ture Rangström som tonsatte dramat 1915.

Rangström tog inte med pjäsens sista scen i operan, men var i övrigt trogen Strindbergs text och ändrade bara några mindre detaljer.

 

Producent: Malmö Opera

 

Längd: 2 tim, inkl paus 20 min

För bokning av rullstolsplatser vänligen kontakta biljettkassan i Hässleholm Kulturhus på tel 0451-26 66 70.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla