bookmark 0 shows style1 City date_range Inga föreställningar

Östergren om Östergren

ÖSTERGREN OM ÖSTERGREN

 

Från debuten som brådmoget underbarn i mitten av 70-talet, via det enorma genombrottet med Gentlemen på 80-talet, till dagens status som en av våra mest älskade berättare har Klas Östergren en särställning bland svenska författare. Nu skildras författarens liv och verk i föreställningen Östergren om Östergren som tas ut på stor sverigeturné och som den 27 september når Kalmar Teater!

 

Föreställningen delar namn med samtalsboken från 2007 och är ett scensamtal med vännen och ständige förläggaren Stephen Farran-Lee. Där boken kronologiskt gick igenom Klas Östergrens bibliografi tar vi här avstamp i en rad betydelsebärande platser. Barndomens Lilla Essingen skildrad i böcker som Fantomerna och I en skog av sumak. Hornsgatan, en central plats i den episka Gentlemen-sviten. Gamla stan, spelplats för såväl flera av Östergren historiska romaner som hans egen tid i Svenska Akademien. Biografi och fiktion sida vid sida.

 

Samtidigt tecknas en bild av det Sverige Östergren skildrat i sitt författarskap. Det är också ett samtal om författandets hantverk. Om oron som drivkraft. Om att tidigt lära sig disciplinen att varje dag skriva och i 50 år ta sig an det tomma arket. Nulla dies sine linea−inte en dag utan ett streck.

 

Förställningen förhöjs av musik inspirerad av Klas Östergrens litterära värld specialskriven och framförd av Mattias Alkberg. En i eget rätt kritikerrosad artist vars band The Bear Quartet tog sitt namn ifrån Östergrens Gentlemen. En cirkelslutning om något.

 

Klas Östergrens senast utgivna bok är romanen Större trygghet aldrig fanns (Polaris 2022).

 

”Att prata är en sak, att samtala är svårare. Att få något sagt är svårast av allt. Men man måste försöka, så länge någon orkar lyssna.”

 

– Klas Östergren

 

Biljettpris: 425kr + serviceavgift

 

Hålltider:

18.30 - Foajén öppnar

19.00 - Salongen öppnar

19.30 - Scensamtalet börjar

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla