bookmark 1 show style1 City date_range 30 March 2023

Primus

Det var en gång en båt, som bar på en man, som farit över de vida haven i många många år. Primus Mortimer Pettersson var hans namn. Ingen vet säkert vad som hände Primus där ute på vida havet. Det enda vi vet är vart hans liv tog vägen sen.

 

Primus är berättelsen om människan och konstnären Primus Mortimer Petterssons livsöde. I en dockteateruppsättning får vi följa Primus liv från uppväxten i Östersund, åren till sjöss och hans 46 år som inlagd på mentalsjukhuset Frösö sjukhus. På Frösö sjukhus skapade han enorma mängder målningar varav många förstördes på order av sjukhusets överläkare. Vad Primus egentligen led av förblir obesvarat. Vad vi däremot vet är att hans konst var autodidakt och självupplevd. Primus målade bilder ur minnet och tavlorna var kanske ett sätt för honom att kommunicera sitt inre till omvärlden.

 

Primus Mortimer Petterson. En människa och målare, inte en av många, utan en av få.
Detta var det liv han fick.

 

OM PRIMUS
Han har kallats en av Sveriges främsta naivister, konstnären Primus Mortimer Pettersson föddes i Östersund 1895. Som 14-åring rymde han hemifrån och gick till sjöss och for över världens hav. Han drabbades tidigt av psykisk ohälsa och 1923 togs han in på Stockton State Hospital utanför San Francisco och sändes efter ett år hem till Sverige och Östersund. Vid 34 års ålder omyndigförklarades Primus och levde resten av sitt liv på Frösö sjukhus fram till sin död 1975. På Frösö sjukhus skapade han enorma mängder målningar varav många förstördes på order av sjukhusets överläkare. Ett stort antal målningar makulerades även av konstkännare vilket lett till spekulationer om att syftet var att höja värdet på de kvarvarande verken. Många målningar räddades dock till eftervärlden och det är i dag svårt att uppskatta hur många äkta Primus-tavlor som finns i omlopp. Kvarlåtenskapen av hans verk har genom hans släktingar donerats till Region Jämtland Härjedalen och ett urval kan ses i Primusrummet på Regionens Hus.

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Mer information
Godkänn nödvändiga Godkänn alla