bookmark 11 shows style1 City date_range 20 July 2022 - 10 August 2022

Breaking the Waves

Breaking the Waves hade urpremiär den 22 september 2016 på Opera Philadelphia, USA. Nu är vi glada att få presentera Skandinavienpremiären den 22 juli i Bröllopssalen på Vadstena slott! 

  

Breaking the Waves är en passionerad kärlekshistoria, full av ovillkorlig hängivenhet, sexuellt uppvaknande och samhörighet - samtidigt som den sätter fokus på kyrkan och religionens makt över människor. Genom huvudrollskaraktären Bess förs vi in i en värld som präglas av kontroll, fördömande och strikta religiösa regler. Här sätts ord på, och musik till, svåra teman som förtryck, sexuellt våld och kvinnomisshandel.

Men också godhet, kärlek och hopp. 

  

Historien om Bess McNeill är tuff. Den är brutal och orättvis, våldsam och provocerande, men den är också vacker, berörande, meddrivande, fascinerande och på många sätt väldigt aktuell. De problem och teman den berör, och som vi fokuserar på i vår uppsättning, är evigt gällande. Och genom samarbetet med vår intimitetskoordinator, tror vi på Vadstena-Akademien att dessa teman kan uttryckas och bearbetas i det konstnärliga rummet.  

 

Genom att skriva musik för Bess McNeill och hennes värld ser jag en möjlighet att skapa en ny sorts hjältinna och en ny sorts opera med sammansatta karaktärer i ett avslöjande och obarmhärtigt ljus. 

— Missy Mazzoli, kompositör 

  

Hennes berättelse sjunger, och med Missy som kompositör tror jag att vi kan förvandla denna enastående historia till en viktig, omvälvande samtida opera. 

-Royce Vavrek, librettist 

 

Som första operascen i Sverige arbetar Vadstena-Akademien med en Intimitetskoordinator (Malin B. Erikson)  för att säkerhetsställa att de teman som tas upp och utspelar sig i Breaking the Waves, kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt - och samtidigt tillåta sångarna att fördjupa sina framträdanden. 

 

– Rekommenderas från 15 år 

 

Produktionsteam 

RegissörYlva Kihlberg   

Musikalisk ledareDavid Björkman

Scenografi/Kostym: Bente Rolandsdotter 

Mask: Anne-Charlotte Reinhold

Ljus: Marcus Philippe Gustafsson

Musikaliska instuderare: Rebecka Elsgard och Ludvig Nilsson

Intimitetscoach: Malin B Eriksson

Sångsolister

BessJosefine Mindus, sopran

Jan NymanJonah Spungin, baryton

DodoEbba Lejonclou, mezzosopran

TerryHelgi Reynisson, baryton

Bess mammaElisabeth Jansson, mezzosopran, gäst

Dr RichardsonMattias Gunnari, tenor
Councilman: Gustav Johansson, bas

 

Kör 10 personer

 

Orkester 15 personer

 

Offentligt genrep 20 juli kl. 1830

 

Premiär 22 juli kl. 1830

 

Övriga speldatum: 

25, 26, 29, 31 juli kl. 1830
1, 5 augusti kl. 1830
7 augusti kl.16

9, 10 augusti kl. 1830.

 

Foto: Sören Vilks

 

Föreställningen rekommenderas från 15 år.

 

 

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Stäng och godkänn Mer information