bookmark 3 shows style1 City date_range 24 February 2023 - 26 February 2023

Iolanthe

Om föreställningen:


Älvor, herdar och brittisk politik – bäddat för humor med Lunds Operettsällskap!


Operetten berättar om en älva vid namn Iolanthe, som just benådats från straffet för ett fruktansvärt brott mot älvornas lagar: hon har gift sig med en dödlig. Äktenskapet gav henne också en son, Staffan, som hon tills nu lyckats hålla hemlig. Staffan är fåraherde och till hälften älva (övre hälften), och är förlovad med herdinnan Doris. Kruxet är att Doris är Lordkanslerns myndling, och kanslern har satt sig på tvären. Hela det brittiska överhuset, inklusive Lordkanslern själv, är nämligen också förälskade i Doris. Efter en rad förvecklingar och intriger kommer älvorna till Staffans undsättning. De placerar honom i parlamentet, där han ska skapa lite ordning i politiken, och vem vet – kanske kan han också få sin Doris till slut?


I slutet av 1800-talet gjorde sig radarparet Gilbert & Sullivan världskända som operettmakare, med sin förmåga att balansera skarp politisk satir med komisk finess och musikalisk verkshöjd. Den humoristiska operetten ”Iolanthe”, med premiär 1882, hör till duons mest kända föreställningar och den framförs fortfarande ofta, inte minst i Storbritannien och USA. Nu, 140 år senare, kommer Iolanthe äntligen till Sverige – och på svenska i en ny översättning av Axel Ungewitter!


Iolanthe blir Lunds Operettsällskaps andra uppsättning. Föreningen drivs som en ideell amatörteaterförening som vill bjuda på sång, skratt och orkestermusik för alla åldrar! Iolanthe kommer att spelas på Folkparken i Lund mellan 24–26 februari 2023.


SPELTID

ca 2 timmar + paus

 

UPPHOVSPERSONER

Libretto: W. S. Gilbert

Musik: Arthur Sullivan

 

Svensk översättning: Axel Ungewitter

Kapellmästare: Ruben Sonesson


Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Stäng och godkänn Mer information