bookmark 4 shows style1 City date_range 9 July 2022 - 17 July 2022

Gjukungars Guld - Sörmlandsgården

Premiär för Gjukungars Guld den 2 juli 2022!
Spel: 2-3 Juli kl. 15.00 - Tegelslagarstugan Eskilstuna.
Spel: 9-10 Juli kl. 15.00 - Sörmlandsgården Eskilstuna.
Spel: 16-17 Juli kl. 15.00 - Sörmlandsgården Eskilstuna. 

 

Fika ingår i biljetten. Blir man mer fikasugen än det som ingår är vårt cafe självklart öppet under förestälningen.

 

Efter Sigurd Fafnisbanes död föll skatten från Gnitaheden i Gjukungaättens händer. Bland guldet fanns den förbannade ringen Andvaranaut som bringar död till alla som äger den. Bröderna Gunnar och Högne undkom tillfälligt förbannelsen genom att gömma undan skatten. Trots detta fortsatte guldet att skapa konflikter, inte minst med den mäktiga Budleätten.

Över tio år har nu passerat. Gjukes dotter Gudrun har gifts bort till kung Atle av Budles ätt, vilket har gett upphov till de unga gossarna Erp och Eitil. Gudrun är dock medveten om att det hela är ett politiskt äktenskap och favoriserar dottern Svanhilde som hon fått tillsammans med Sigurd.

 

Kung Atle har den senaste tiden plågats av mardrömmar. Han avgör att drömmarna orsakats av tankarna på Gjukungarnas guld - en skatt som han anser sig vara rättmätig ägare till. Efter ett rådslag med sina mest betrodda män beslutar sig Atle för att kalla till sig Gjukes söner, fängsla dem och ta deras guld.

Gudrun har i hemlighet lyssnat till Atles planer och skickar en varning till sina bröder. Detta uppdagas dock av Atles män, som förändrar runornas budskap. Gunnar och Högne anar oråd men beslutar sig för att hörsamma kung Atles inbjudan. Med sig på färden får de bland annat Högnes söner Snävar och Solar.

Vid ankomsten till Atles hov utbryter en lång strid, där Atle står som segrare. Gunnar och Högne tillfångatas och frågas ut om guldet. Bröderna vägrar att berätta var de gömt skatten och dödas därför av Atle. Gudrun hämnas sina bröder genom att bryta ned Atle, dräpa honom och slutligen bränna ned hans borg.

 

Notera att Atle och Gunnar existerat både som historiska och mytologiska personer. Atle, eller Attila som han också kallats, var hunnernas konung medan Gunnar var burgundernas. Pjäsen handlar om de mytologiska personerna och nämner därför varken hunnerna eller burgunderna.

Manus & Regi av Robin Lönnfors

 

Vi vill även tacka våra sponsorer som gör det möjligt att för oss att bedriva vår verksamhet. 

 

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Stäng och godkänn Mer information