bookmark 1 show style1 City date_range 24 November 2021

Stella Chiweshe

Stella Chiweshe trotsade allt motstånd från såväl kyrkan, den brittiska kolonialmakten, som från släkt och vänner när hon som ung kvinna i Rhodesia på 60-talet började spela mbira. Tumpianot användes främst i religiösa ceremonier och den som spelade kom i kontakt med förfäderna. Instrumentet var förbjudet av kolonialmakten och dessutom tabu för kvinnor. Stella fick snabbt ett rykte och blev en underground-stjärna som flitigt anlitades för hemliga konserter och ceremonier.

 

Med Zimbabwes självständighet 1974 fick hon internationellt erkännande och en välförtjänt karriär. Den nu 75-åriga Stella Chiweshe är en pionjär inom många områden. Hon introducerade inte bara kombinationen av mbira och marimba i ljudbilden av det moderna Zimbabwe, utan hon är dessutom den enda kvinnan i sitt hemland som leder ett eget band och har kontroll över sin egen karriär.

 

I samarbete med Hofs Lifs och projektet Under ekarna

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Stäng och godkänn Mer information