bookmark 11 shows style1 City date_range 22 October 2021 - 20 November 2021

Matteuspassionen

Med avstamp i Bachs himlastormande mästerverk Matteuspassionen presenterar Regionteatern ett allkonstverk i ny tappning.

 

”Sannerligen, i natt innan tuppen gal skall du ha förnekat mig tre gånger”. Så säger Jesus till Petrus under påskmåltiden då han instiftade nattvarden, och det är med avstamp från den myten som Regionteaterns Matteuspassion går in i vår moderna tid.

 

Hur manifesterar sig människans själsliga och existentiella frågor i en samtida värld där den traditionella, kristna Guden inte är lika närvarande? Hur bearbetar vi skuld? Hur agerar vi efter insikt?

Johann Sebastian Bach tonsatte passionshistorien flera gånger. Bara två har bevarats, Johannespassionen, uruppförd 1724 och Matteuspassionen, uruppförd 1727. Bachs fokus på Jesu lidande och död har bidragit till att han ibland kallas ”Guds speleman” eller ”den femte evangelisten”.

Regionteaterns Matteuspassionen är ett unikt allkonstverk, ett oratorium med röst och musik blandat med nyskriven tex och koraldiktning. En modern tolkning på några av människans allestädes närvarande frågor: ”Vilket ansvar har vi för våra medmänniskors lidande?” Och framför allt: ”Vilket ansvar har jag för mina vänners lidande?”

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Stäng och godkänn Mer information