bookmark 0 shows style1 City date_range Inga föreställningar

VASADOTTERN

Premiär 6e november för Vasadottern - en komisk tragedi om Gustav Vasas dotter och Sveriges skandalprinsessa Cecilia Vasa. I regi av monologdrottningen Judith Hollander gästspelar denna fängslande enmansföreställning på Ö2 scenkonst, av och med prinsessans namne Cecilia Säverman, aktuell i TV4:s historiska serie Drottningarna.


Vasadottern är baserad på den sanna historien om Sveriges piratprinsessa Cecilia Vasa som offrade allt för passion och självständighet. Hennes prinsessaga leder till ett 500 år långt slamprykte, baserat på den största skandalen i svensk kungahistoria: Vadstenabullret. I centrum står en brudskatt värd nästan 20 miljarder kronor idag. Med en framtid ljus som solen blir Cecilia Vasa bästa vän med Englands drottning Elizabeth I, förälskar sig i sin systers svåger och bär klänningar värda flera årslöner. Utfattig och hånad skrattas hon ut ur England och blir pirat på Östersjön, innan hon föder och fråntas utomäktenskapliga barn, anklagas för att driva bordell, och kastar sig ur skenande vagnar när hon som 78-åring jagas av släktingar som inte vill ha en kvinna som godsägare. Hon överlever alla sina syskon och söner, och dör 87 år gammal.


Cecilia Vasas liv är hisnande, men mellan den historiska charmens rader döljer sig 500-åriga strukturer som finns kvar än idag. Cecilia far införde successionsordningen och tog bort kvinnors rättigheter. Vår prinsessa skärskådade sin far, utmanade sina bröder, och slogs för sin frihet..

- För 500 år sen hette upprorsmakaren Cecilia Vasa. Idag heter hon något annat - upprorsmakaren som blir utfryst av sin familj, uthängd i medier eller misshandlad medan rykten cirkulerar., säger Cecilia Säverman.


Prinsessa, pirat, och ett 500 år långt slamprykte - Cecilia Vasa offrade allt för passion och självständighet. En komisk tragedi om att höja sin röst och kräva sin plats fastän världen önskar det motsatta.


Längd: ca 75min

Av och med: Cecilia Säverman

Regi: Judith Hollander

Producenter: Kristin Carlén och Rickard Karlsson

Mask: Yenny Marklund

Musik skapad av: Rebecka O´Nils, arrangerat av: ro.t & Henry Klefbom

Promotionmatrial: Trailer: Your Local Media, Trummor: Daniel Åhlman, Foto: Kristin Carlén

Hemsida: www.vasadottern.se www.teaterkaleido.se #vasadottern


Ö2 stöds av Kulturförvaltningen Stockholms Stad, Kulturrådet, Region Stockholm och ABF Stockholm


Varmt välkomna till Ö2!

www.o2scenkonst.se 

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Stäng och godkänn Mer information