bookmark 0 shows style1 City date_range Inga föreställningar

Ingeborgs manifest

Teater Trixter gästar Ö2 med föreställningen Ingeborgs manifest!


Ingeborg är en demonisk regissör som aldrig tvivlar på sin egen begåvning. Nu har hon samlat sina arbetskamrater för att berätta om nästa uppsättning, en historia om tung manlighet i ett rum med röda tapeter.  

Dämonerna trilskas dock, Ingeborg hör ekon av tidigare kritiker, magen krånglar, skattemyndigheten jagar henne och det surrar i lokalen.

Minnena av ett otal ruskiga kärleksaffärer förföljer henne även om hon egentligen inte alls är intresserad av någonting annat än verket.


Texten är inspirerad av Ingemar Bergmans sätt att tala. Inte en bokstavlig text skriven av honom.

Med: Gilda Stillbäck

Av: Petra Revenue och Gilda Stillbäck

Musik: Björn Knutsson

Scen: Ger Olde Monnikhof

Ljus: Miranda B Wikström

Producent: Anna Sefve
Konstnär som ställer ut i samband med premiären: Lars Wiberg


Föreställningen är 1 timme och 15 minuter.


 

Mikaela Blomqvist GP:

”När hon listar turerna kring sina fem giftermål och nio barn är det däremot svårt att inte häpna. Själv rycker hon på axlarna åt att hon har varit en dålig äkta maka och en dålig mor. Helt skamlöst och påtagligt nöjd konstaterar hon att hennes sista man är mycket lik hennes far till utseendet. I Stillbäcks viga gestalt får Ingeborg något av Pippi Långstrump över sig…”

 

"Ingeborgs manifest" tar sig framförallt an frågan om manligt och kvinnligt skapande med humor men i de scener där Ingeborg helt går upp i arbetet finns ändå en allvarlig klangbotten. När Ingeborg ensam iscensätter ett avsnitt av "Såsom i en spegel" framträder på scen det mod som krävs för att följa den egna konstnärliga visionen. Genialitet är inte bara en fråga om självförtroende, som man ibland kan tro när man läser texter som beklagar sig över manliga genier. Det är en fråga om talang, om gediget arbete, om förmåga att vara ensam. ”

 

Mats Hallberg Kulturbloggen:


"Firma Revenue & Stillbäck har med bravur dissekerat geniet, hens våndor och karisma. Den komponerade musiken färgsätter idealiskt humörsvängningar. Gilda Stillbäck balanserar skickligt, avhåller sig med nöd och näppe från att begå lustmord. Tillvägagångssättet har ungefär samma rappa syrlighet som hos Petra Mede. Koreografen betonar med sin samlade yrkeserfarenhet, hur replikers effekt förstärks genom händers rörelser och menande blickar. Här är hon absolut på mammas gata! Experimentet att ge Ingmar Bergman kvinnlig kropp fungerar förträffligt. Efter trettio år på Teater Trixter slutar konstnärlige ledaren på grund av tidsbrist. Hon slutar med flaggan i topp."


Varmt välkomna till Ö2!


Föreställningen stöds av

Stockholms stad

Region Stockholm

Kulturrådet

Göteborgs stad

Abf Stockholm

Abf Göteborg


www.ostgotagatan2.se

www.trixter.se

 

 

Nortic använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för statistik- och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta förutsätter vi att du godkänner användningen av dina uppgifter enligt vår Cookie- och Dataskyddspolicy

Stäng och godkänn Mer information